Що е то host?

Хост сървъри
Това е уводната публикация в нашият блог, целяща да ви запознае с това, какво точно представлява един хост. Буквално преведено от английски, host означава "домакин". Това е и същността на понятието. Хост е услуга, чрез която можете да ползвате ресурсите на даден компютър, намиращ се на отдалечено от вас място. Тези компютри са изключително мощни и приличат по-скоро на огромни шкафове, отколкото на машината, която сме свикнали да виждаме вкъщи. Такива уреди се наричат сървъри и всеки един от тях разполага с безупречна и изключително бърза Интернет връзка, за да може да ви осигури безпроблемна работа. Има различни видове хост. Най-често срещаните и използвани от тях са:
  • Споделен уеб хост
  • Файлов хостинг
  • Виртуален сървър
  • Нает хост
  • Хост облак
  • и други
Тези отделни типове ще разгледаме в следващите публикации на нашият блог. За какво служи тази услуга? На кратко, ако желаете да притежавате уеб сайт, то неговите файлове трябва да се съхраняват някъде, където да бъдат достъпни за потребителите. Това може да стане и на вашият компютър, но ще изисква изключително много ресурси и пак качеството на услугата няма да е на ниво. Затова сайтовете се разполагат на определен вид хост. Когато потребител напише в браузъра си името на сайта (домейна), то се осъществява връзка с мястото, където е разположен той и пред екрана на потребителят се визуализира вашият сайт.
В днешни дни хостинг нишата е препълнена и доста от компаниите не са на добро ниво. Не се притеснявайте! В бъдещи публикации, ще ви представим най-добрите хост компании, които са се доказали през годините и заслужават вашето доверие.